Rankoista aiheistaan tunnettu kuvajournalisti Meeri Koutaniemi joogaa aamuisin vaikka hostellin käytävällä, jotta olisi valmis olemaan läsnä haastateltavilleen. Suomen tunnetuin valokuvaaja on saanut joogasta myös rutkasti itsevarmuutta.
Meeri Koutaniemi on juuri palannut kotiinsa Helsinkiin Romanian viemäreistä. Hän vietti Romaniassa viikon kuvaamassa dokumenttia huumeaddiktien ja kodittomien elämästä. Naiselle, joka nousi koko Suomen tietoisuuteen kuvillaan kenialaisten tyttöjen ympärileikkauksista, aihe ei ole poikkeuksellinen.
Henkisesti ja fyysisesti raskasta työtä tekevä Koutaniemi aloittaa aamunsa myös kuvausreissuillaan astangajoogalla. Heti sängystä noustuaan, tyhjällä vatsalla.
– Jooga auttaa minua jäsentämään ajatukseni ja rauhoittamaan mieleni. Se on tärkeä osa päivään valmistautumista. Kun olen ensin läsnä itselleni, olen valmis kohtaamaan muut ja olemaan läsnä heille, Koutaniemi kertoo.
Ryhmätunnit eivät sytyttäneet
Koutaniemi tutustui joogaan ensimmäistä kertaa 16-vuotiaana lukiolaisena. Kuusamolaistyttö oli juuri muuttanut synnyinseudultaan Helsinkiin ja hakeutui joogastudion kurssille. Ryhmätunnit eivät kuitenkaan aiheuttaneet välitöntä joogahurmosta.
– En pystynyt löytämään ryhmässä rauhan ja keskittymisen tunnetta. Kaupungin hektisyys tuli kadulta joogasaliin ja aloittelijana kiinnitin liikaa huomiota hyväksynnän saamiseen muilta. Neljänkymmenen ihmisen ryhmätunnit eivät silloin sopineet minulle, Koutaniemi muistelee.
Tampereelle yliopisto-opintojen perässä muuttanut Koutaniemi antoi joogalle kuitenkin vielä uuden mahdollisuuden. Pian hän löysi joogapaikan, jossa ilmapiiri oli suotuisa täydelliselle keskittymiselle. Tuntien oppien jälkeen hän siirtyi joogaamaan itsekseen ja lajista tuli kiinteä osa hänen elämäänsä. Sen avulla hän on oppinut pitämään myös aiemmin joogaharjoituksia häirinneen kaupungin sykkeen loitolla itsestään.
– Vietän paljon aikaa suurkaupungeissa, jotka eivät ole minulle luontainen ympäristö. Joogan opettaman mielenhallinnan avulla en ime hektisyyttä enää itseeni.
“Joogaparatiisissa näen kauas, mutta kukaan ei näe minua”
Koutaniemi tarvitsee aamujoogaansa vain muutaman neliön tilaa ja rauhan keskittyä. Silti unohtumattomimmat joogakokemukset löytyvät poikkeuksellisista puitteista. New Yorkissa työskennellessään hän nousi aamuvarhaisella loft-asunnon portaat katolle. Heinäkuinen aurinko paistoi ja silmien eteen avautui koko Manhattan.
– Näin kaiken, mutta kaupungin vilske oli kaukana alhaalla. Ihanteellisin paikka joogalle on ehkä sellainen, missä näen kauas, mutta kukaan ei näe minua.
Asanoilla itsevarmuutta ja iloa
Sekä tämän postauksen, että Yogaian nettisivujen valokuvat eri ympäristöissä joogaavista ihmisistä ovat Koutaniemen käsialaa. Valokuvaajan on helppo vastata kysymykseen, mitä hän on halunnut kuvillaan joogasta viestiä.
– Voi kuulostaa suureelliselta, mutta jooga on kannustanut minua tekemään asioita, joita muuten en olisi uskonut pystyväni tekemään. Se auttaa löytämään sisäiset voimavarat ja tuo näin itsevarmuutta. Kun oppii tiedostamaan asioita itsestään, tiedostaa myös ulkopuolista maailmaa paremmin.
Itsevarmuuden lisäksi kuvista löytyy iloa. Koutaniemi kertoo hänellä olleen kuvauksissa todella hauskaa.
– Halusin näyttää, ettei jooga ole vain vakavaa hiljentymistä, vaan sillä on suora vaikutus positiiviseen elämänasenteeseen ja kiitollisuuteen.
Valmiina kokeilemaan Yogaian nettijoogatunteja?
Valittavanasi on livetunteja tai tallenteita, joita voit tehdä missä tahansa, milloin tahansa.