Otin haasteen vastaan. Harjoittelen Helsinki City Runille ja päätin kokeilla Minna-Marian juoksu- ja ravintovinkkejä. Tämä on toinen puolimaratonini, joten tiedän mitä odottaa, mutta en kuitenkaan ole varsinaisesti konkari ja juoksenkin lähinnä kausittain, yleensä silloin kun jokin juoksutapahtuma motivoi ja kannustaa lähtemään lenkille.
Viimeksi harjoitellessani puolimaratonille, treenasin lähinnä juoksua, kävin sillon tällöin salilla ja Yogaialta valitsin lähinnä rauhallisia venyttelyjä tai yin-tunteja. Nyt päätin panostaa kunnolla keskivartalotreeniin ja lisätä eri joogatyylejä harjoitteluohjelmaan, minkä lisäksi olen kiinnittänyt enemmän huomiota riittävään uneen sekä ravintoon ennen lenkkiä ja sen jälkeen.
Kunnon aamupala ennen lenkkiä
Ravinnon suhteen huomasin esimerkiksi sen, että jaksan paljon paremmin aamulenkillä, kun olen syönyt kunnolla hedelmää ja soijajugurttia. Ennen himmailin ruuan suhteen, sillä pelkäsin, että kesken lenkin alkaisi pistämään. Oikealla ravinnolla näin ei ole kuitenkaan käynyt, eikä minun ole tarvinnut jäädä aamulla odottelemaan ruuan laskeutumista. Olen myös yrittänyt syödä enemmän aamiaisella ja lounaalla ja keventää illan aterioita, jotka ovat normaalisti olleet minulle päivän tärkeimpiä ja energiapitoisimpia.
Tarpeeksi unta palloon – helpommin sanottu kuin tehty
Minna-Maria on useasti painottanut unen ja levon merkitystä. Olen luonnostani illan virkku ja aamun torkku, joten monesti käy niin, että huomaan kellon olevan jo vaikka mitä, ja minä olen vielä hereillä. Pikku hiljaa olen yrittänyt siirtää rytmiä aikaisemmaksi, jotta saisin tarpeeksi lepoa. Aina en siinä onnistu, mutta silloin kun unta on alla riittävästi lenkki sujuu kuin tanssi! Niinä hetkinä vain mietin, miksi ihmeessä en mene aina aiemmin nukkumaan.
Kaikki lähtee keskivartalosta
Suurin muutos kuitenkin on tapahtunut juoksuasennossa ja koko kehon hallinnassa. Keskivartalon treenaaminen on tehnyt ihmeitä lenkillä jaksamiselle ja olen kiinnittänyt entistä enemmän huomiota ryhtiin ja juoksuasentoon. En tiedä edelleenkään, onko juoksuasentoni aivan optimaalinen, mutta jaksamisesta päätellen se on parantunut huomattavasti. Joogan ansiosta myöskään paikat eivät ole olleet pahemmin jumissa, mitä nyt joskus hieman muistuttelee aiemmista treeneistä.
Tiivistetysti sanottuna oheisharjoittelun hyödyt ovat olleet huomattavat.
Isot plussat:
- ei vammoja
- ei suurempia jäykkyyksiä
- keskivartalon tuki on keventänyt askelta ja huomio kiinnittyy juoksuasentoon
- oikea hengitystekniikka antaa puhtia juoksuun
- juoksun sujuessa on ihanaa katsella maisemia ja merta, oma lenkkipolku näyttäytyy uudessa valossa
Lue Minna-Marian juoksijan muistilista kevääksi, hieman syvemmälle menevä juoksublogi sekä vinkit juoksijan ruokavalioon. Tule mukaan juoksijoille suunnatuille tunneille ja anna juoksun viedä mennessään!
Postauksen on kirjoittanut Yogaian Henriikka Raussi.
Valmiina kokeilemaan Yogaian nettijoogatunteja?
Valittavanasi on livetunteja tai tallenteita, joita voit tehdä missä tahansa, milloin tahansa.