Yogaian perustaneen Petäjän pariskunnan kauniimpi osapuoli Anu Petäjä, päätti muutama vuosi sitten tukea miestään Mikkoa tämän kehitellessä unelmiensa nettijoogapalvelua. Siitä alkanut matka on muuttunut perheen kotoa Skypen välityksellä ohjatuista joogatunneista kansainväliseksi menestystarinaksi, joka on jo vienyt kolmelapsisen perheen Lontooseen. Ja pian ehkä myös valtameren taa. Anu kertoo nyt oman versionsa siitä, kuinka tässä oikein kävi näin.
Minulle jooga on liittynyt vahvasti äidiksi tulemiseen. Löysin joogan 15 vuotta sitten Malla Rautaparran synnytysvalmennuskurssilla, kun odotin ensimmäistä lastani. Esikoiseni synnyttyä löysin voimia uuteen elämäntilanteeseen joogasta. Studiolla harjoitteluun oli aikaa vain viikonloppuisin, mutta opettelin tekemään arkisin lyhyen joogaharjoituksen VHS-kasetin avulla lapsen nukkuessa päiväuniaan kotimme parvekkeella. Suhde rakkaaseen harrastukseen on syventynyt vuosien varrella, ja lopulta viitisen vuotta sitten kouluttauduin joogaohjaajaksi ja aloin ohjata tunteja työkavereilleni mainostoimistossa.
Harrastuksesta perheen elinkeinoksi
Kotona harjoittelu on vaikuttanut voimakkaasti siihen, mitä mieheni Mikko Petäjä ja minä teemme tänä päivänä työksemme. Mikolla oli tapana käydä aamuisin joogatunneilla ennen työpäivän alkamista – epäsäännöllisen säännöllisesti. Eräänä aamuna istuessaan ruuhkan keskellä matkalla joogatunnilta toimistolle, hän huomasi olevansa myöhässä töistä – ja stressaantunut – vaikka oli juuri tullut joogatunnilta. Mikko alkoi etsiä netistä joogapalvelua, joka olisi tarjonnut ohjausta omaan kotiin ja auttanut siten löytämään rutiinin harjoitteluun, mutta ei löytänyt itselleen sopivaa palvelua.
Hän alkoi kehitellä unelmiensa nettijoogapalvelua itse muiden töiden ohella ja asiat etenivät vauhdilla. Ei aikaakaan, kun Mikko oli perustanut Yogaian ensimmäiset nettisivut ja löysin itseni ohjaamasta ensimmäiset joogatunnit Skypen välityksellä olohuoneemme lattialta. Ensimmäiset osallistujat olivat meidän ystäviämme ja tuttujamme, mutta pian huomasimme tunneille osallistuvan myös paljon vieraita kasvoja. Yogaian suosio ja kasvuvauhti ylitti kaikki odotuksemme ja reilussa vuodessa Yogaiasta oli tullut meille kummallekin täyspäiväinen työ.
Hyvinvointia koko maailmalle – jopa oman hyvinvoinnin kustannuksella
Kysyntää Yogaialle näytti melko pian olevan myös Suomen rajojen ulkopuolella. Saimme rahoituksen Yogaian kansainvälistymiseen ja päätimme muuttaa kolmen lapsemme kanssa Lontooseen. Muutto ulkomaille oli lopulta paljon vaikeampaa, kuin mitä olimme osanneet kuvitella. Lapset eivät osanneet kieltä, kokivat turvattomuutta uusissa ympyröissä ja arjen pyörittäminen ilman tukiverkkoja tuntui paikoitellen todella vaikealta. Välillä tuntui siltä, että muiden hyvinvointia rakennettiin oman hyvinvointimme kustannuksella.
Yogaian kansainvälistyminen ei myöskään sujunut kuin tanssi. Yritimme Lontoosta käsin valloittaa koko maailman kerralla – Espoon ja Lontoon lisäksi pyöritimme studiota Hong Kongissa ja avasimme studion Berliiniin. Pian yrityksen menot kasvoivat nopeammin kuin tulot ja energiamme hajosi liian moneen suuntaan. Taloudellinen epävarmuus toi elämään valtavasti lisää stressiä ja piti meitä hereillä välillä myös öisin. Oli pakko tehdä vaikeita päätöksiä ja opetella keskittymään olennaiseen. Päätimme keskittyä suomalaisten asiakkaiden palvelemisen lisäksi englanninkielisen palvelun kehittämiseen, ja studiot Berliinissä sekä Hong Kongissa suljettiin. Erityisen vaikeaa oli irtisanoa huipputyyppejä, joiden kanssa olimme tehneet kovasti töitä ja saavuttaneet paljon.
Joogaunelman perässä aina Amerikkaan asti
Raskaat päätökset alkoivat tämän vuoden kevään aikana tuottaa tulosta ja mittarit kehittyvät nyt oikeaan suuntaan. Myös perheemme elämä Lontoossa tuntuu seesteisemmältä, kun lapset ovat alkaneet menestyä koulussa, löytäneet omia harrastuksia ja koko perhe on löytänyt ihania uusia ystäviä.
Nyt ilmassa väreilevät taas isot muutoksen tuulet. Voin ilokseni kertoa, että olemme juuri avaamassa studiota Los Angelesiin ja allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen merkittävän kumppanin, joogamattovalmistaja Mandukan kanssa. Yhteistyön myötä pavelumme on muuttunut Yogaia + Mandukaksi ja tavoitteenamme on tuoda Yogaian livejoogatunnit ja niiden myötä lisää hyvinvointia myös amerikkalaisiin koteihin – ja toivottavasti tällä kertaa osaamme ottaa haasteen vastaan oman perheemme hyvinvointia unohtamatta.
Anu Petäjä on Yogaia + Mandukan markkinointijohtaja ja kolmen lapsen äiti. Anu on saanut joogaohjaajan koulutuksen, mutta keskittyy tällä hetkellä ohjaamisen sijaan omaan hyvinvointinsa hoitamiseen joogan avulla.
Valmiina kokeilemaan Yogaian nettijoogatunteja?
Valittavanasi on livetunteja tai tallenteita, joita voit tehdä missä tahansa, milloin tahansa.