Mitä suomalaisuus tarkoittaa maailmalla? Valkoisia tuntureita ja joulupukin maata, saunaa ja kesämökkiä järven rannalla, salmiakkia? Ehkä huippuunsa viritettyä teknologiaosaamista, edistyksellistä startup-kulttuuria ja tiukkaa business-älyä? Olemmeko juntteja Pohjolasta vai sittenkin sivistyneitä maailmankansalaisia? Yogaian perustaja Mikko Petäjälle Suomi on kaiken perusta, vaikka elämä viekin yhä kauemmaksi kotimaasta. Tässä kirjoituksessa Mikko jakaa ajatuksiaan 100-vuotiaasta Suomesta sekä suomalaisuudesta – ja vähän myös rakkaudesta.
Suomalaisuus on aina ollut iso osa identiteettiäni ja heijastaa vahvasti arvojani. Olen pienestä pitäen kokenut vahvaa isänmaallisuutta ja ylpeyttä juuristani. Asuin lapsena monta vuotta Bagdadissa, Irakissa, vanhempieni töiden vuoksi. Näiden vuosien aikana opin matkustamisesta paljon – ja samalla myös pitämään siitä. Ajatus ulkomailla asumisesta myös jatkossa tuntui luonnolliselta ja lukion sekä armeijan jälkeen lähdin opiskelemaan Englantiin ja Yhdysvaltoihin.
Maailmankansalaisuus (jos tätä nyt sellaiseksi voi kutsua) antaa tervettä perspektiiviä Suomeen ja suomalaisuuteen. Leikillisesti toivonkin, että kaikki suomalaiset voisivat jossain vaiheessa elämäänsä asua vieraissa kulttuureissa. Kotimaa muuttuu sitä rakkaammaksi, mitä kauempana sieltä on. Olen itse juhlinut lapsuudessani itsenäisyyspäivää Bagdadissa palmujen katveessa isommin kuin koskaan Suomessa.

Pikku-Mikko piti kiinni omasta tyylistään myös Bagdadissa 70-luvun lopulla.
Itsestäänselvyyksiä ja inhorealismia
Suomalaisuus antaa hyvät matkaeväät maailmalle. Kun näkee pitkiä turvatarkastus- ja viisumijonoja lentokentillä ja epätoivoisia ihmisiä maahanmuuttovirastoissa, ymmärtää kuinka hyvä Suomen passi on; sillä voi matkustaa melkein minne vain ilman ongelmia. Meitä pidetään luotettavina, rehellisinä, työteliäinä ja suorapuheisina ihmisinä. Suomen koulutusjärjestelmä ja luonto tunnetaan ympäri maailmaa ja niitä arvostetaan kritiikittä.
Opiskellessani Yhdysvalloissa, opiskelumetodiin liittyi jatkuva omien töiden altistaminen muiden kritiikille ja päinvastoin. Alkuun minua pidettiin töykeänä ja epäkohteliaana. Sanoin mitä ajattelin, olenhan suomalainen. Lukuvuoden edetessä kommentointiani opittiin vähitellen sietämään ja myöhemmin myös pyytämään. Saman huomaan tänä päivänäkin. Kun puhun vaikkapa sijoittajien kanssa Yogaian vaiheista ja tulevaisuuden näkymistä, kuulen usein, että on virkistävää kuulla, kun joku kertoo asioista rehellisesti ja suoraan. Olen mieluummin rakentamassa yritystä mielestäni oikeiden arvojen pohjalta, vaikka se veisikin kauemmin.

Perheen miehet paistattelemassa päivää Babylonin kuuman auringon alla. Vanhempien työt veivät Mikon maailmalle jo lapsuudessa.
Vahva kotisatama
Suomi tarjoaa hyvän alustan startup-yrityksen perustamiselle. Yogaia on saanut lähes alusta asti tukea toiminnan ylläpitämiseen ja laajentamiseen, ja nauttii edelleen suomalaisen yrityksen saamista hyödyistä. Hienointa on, että Suomessa on ymmärretty ja alettu ajaa vahvasti kansainvälistymistä. Innostava, energinen, tukea antava ja avoin startup-ympäristö on ollut meille mahtava kasvualusta. Kun oma kotimarkkina ja kielialue ovat pikkuruisia, tulee helpommin tähdättyä omien rajojen ulkopuolelle. Lisäksi monikulttuurisessa tiimissämme on luonnollisesti paljon suomalaista osaamista ja kunnianhimoa, joka vie meitä eteenpäin joka päivä.
Yogaian toiminnassa ja kehityksessä suomalainen arvopohja näkyy joka päivä ja kaikkialla. Olemme suorapuheisia, avoimia ja luotettavia. Meissä asuu sisäsyntyinen kunnioitus toisiamme, asiakkaitamme ja kumppaneitamme kohtaan. Tasa-arvo ja reiluus ovat meille itsestäänselvyyksiä. Samoin sisu. Neljän toimintavuotemme aikana ei ole vielä tullut vastaan sellaista ongelmaa, josta ei olisi selvitty. Vaikka yritystä viedään ulkomaille, vahva identiteetti ja kulttuuri pysyvät. Ei luomamme yrityskulttuuri ole välttämättä parempi kuin muut, mutta omanlaisensa se on! Paras kommentti, minkä olen tiimiltämme yrityskulttuurimme suhteen saanut on, että kun on ollut meillä töissä, tekee se muualla työskentelemisen vaikeaksi. Ehkä on niin, että kun suomalaisesta oppii tykkäämään, on vaikea palata mihinkään muuhun.

Tänä syksynä Mikko johti joukkoja, kun Yogaia jatkoi maailmanvalloitustaan ja avasi uuden studion valtameren taakse, Los Angelesiin.
Ruisleivästä ja rakkaudesta
Muutimme kaksi ja puoli vuotta sitten Lontooseen Yogaian kansainvälistämisen takia. Meillä on alusta asti ollut ajatus luoda mahdollisimman multikulttuurinen tiimi ja uskon sen tuovan meille kaikille lisäarvoa joka päivä. Lontoossa on ollut hyvä ottaa askeleita kohti kansainvälistymistä ja nyt ne ovat viemässä kohti Yhdysvaltoja. Keväällä meitä lähestyi maailman johtava joogamatto- ja tarvikevalmistaja Manduka, joka oli tutustunut kaikkiin nettijoogaa tarjoaviin toimijoihin ja päätynyt siihen, että haluaa yhteistyöhön juuri meidän kanssamme. Se oli paitsi imartelevaa, myös omiin suunnitelmiimme sopivaa.
Perheemme ja monet ystävämme asuvat Suomessa, joten luonnollisesti kaipaamme heitä. Luonto, puhtaus ja hiljaisuus, jotka Suomessa ovat itsestäänselvyyksiä, ovat myös asioita, joita miljoonakaupungissa asuva kaipaa päivittäin. Samoin turvallisuus ja vapaus, jotka näkyvät vaikkapa siinä, kuinka vapaasti lapset voivat liikkua kodin ulkopuolella. Itse kaipaan hetkiä paperisen Hesarin kanssa aamukahvipöydässä. Niin ja ruisleipää ja karjalanpiirakoita, joita laukut ovat aina pullollaan, kun lähdemme Suomesta.
Ja sitten on tietysti salmiakki! Suomalaisena olen luonteeltani avoin, rehellinen ja epäitsekäs, mutten niin avoin, rehellinen ja epäitsekäs, että kertoisin perheelleni, missä salmiakkikätköni on. Rajansa kaikella. Rakkaudellakin.
Hyvää Itsenäisyyspäivää 100-vuotiaalle kotimaalle!
Valmiina kokeilemaan Yogaian nettijoogatunteja?
Valittavanasi on livetunteja tai tallenteita, joita voit tehdä missä tahansa, milloin tahansa.