Pyrin itse elämään jatkuvasti oppilaana sekä olemaan avoin arjen asioissa piileville opeille. Ihmiset käyttävät yllättävän pientä osaa runsaasta potentiaalistaan ja pysyttelevät helposti tutussa ja turvallisessa. Mitä sinä mietit juuri herättyäsi ja kun olet menossa nukkumaan? Onko pääsi täynnä menneitä tai tulevan suunnittelua? Uusien asioiden oppiminen, kokeileminen ja harjoittelu ei todellisuudessa ole vaikeaa, mutta monesti katsomme ja määrittelemme itsemme näkökulmasta, joka saa sen tuntumaan haastavalta. Erilaiset ennakko-odotukset tai -asenteet, uskomukset ja muut rajoitteet voivat tuntua kehossa asti. Tiesitkö, että kehomme eivät koskaan valehtele? Kun rajoitteista päästää irti, pääsee aistimaan ja kokemaan elämää ihan eri tavalla.
Tässä postauksessa perehdyn tavoitteiden selkeyttämiseen ja siihen, miten uuden oppimisesta voi tehdä helpompaa. Käytän esimerkkinä käsilläseisontaa, joka on itselleni tärkeä asia. Kannattaa kuitenkin lukea eteenpäin, vaikkei juuri käsilläseisonta olisikaan se sinun juttusi, sillä samat lainalaisuudet pätevät moneen asiaan.
Mitä haluan?
Mitä haluat tavoitella juuri nyt? Mikä tavoite tuntuu tällä hetkellä tärkeältä? Miksi haluat oppia seisomaan käsilläsi? Kokeile vastata näihin kysymyksiin esimerkiksi rentoutus- tai hengitysharjoituksen jälkeen, jolloin et ole niin vahvasti aivojesi loogisella puolella, vaan oikea aivopuolisko pystyy vastaamaan intuitiivisemmin. Kun uskaltaa päästää irti kontrollista, pääsee kulkemaan eteenpäin ja tutustumaan itsensä syvemmin. Ota kaikki aistit mukaan visualisoimaan tavoitetta, niin se selkeytyy entisestään ja sinun on helpompi pitää fokus siinä mitä haluat. Kun ajatukset tuntuvat selkeiltä, ota selvää käsilläseisontaan liittyvistä asioista. Hyvä perehtyminen ei ole koskaan turhaa.
Edistävätkö tapani tavoitetta?
Tapamme itsessään eivät ole hyviä tai huonoja, mutta ne vaikuttavat onnistumisiimme. Mieti seuraavaksi, ovatko sinun tapasi synergiassa tavoittelemasi asian kanssa. Käsilläseisonnan osaamista tavoitellessa voisit tehdä esimerkiksi jokapäiväisiä ranteiden availu- ja vahvistamisliikkeitä, ylläpitää liikkuvuutta, kehonhallintaa ja harjoitella aktiivisesti. Huono tapa tässä suhteessa olisi, että harjoittaisit sellaisia liikuntamuotoja, jotka rajoittavat kehon liikkuvuutta, etkä availisi kehoasi lähes ollenkaan. Kun tavat edesauttavat tavoitettasi, olet jo puolessa välissä uuden oppimista! Pienet tavat ovat parasta energiansäästöä kun saat ne synergiaan tavoitteiden kanssa, etkä tällöin joudu jatkuvasti turvautumaan itsekuriin, tahdonvoimaan sekä motivaatioon. Kaikki nämä asiat ovat kuitenkin tärkeitä, sillä mitä enemmän meillä on tukivoimia, sen vahvemmin sitoudumme tavoitteen toteuttamiseen.
Milloin aion saavuttaa tavoitteen?
Kun olet kartalla tavoitteestasi ja olet rakentanut sitä varten energiaa säästäviä tapoja, on aika aikatauluttaa ja suunnitella hieman lisää. Aikatauluttamalla selkeytämme hurjan paljon päiviämme ja fokustamme sekä säästämme energiaa. Tässä kohdassa kannattaa tehdä viikkokohtainen aikataulu (jota ei tietenkään pidä liian henkeen ja vereen noudattaa), sekä määritellä ajankohta, milloin haluat päästä tavoitteeseesi. Suosittelen suunnittelemaan viikottain tulevan viikon rakenteen, jotta tiedostat aikataulusi ja voit sopeuttaa esimerkiksi muut treenit suhteessa käsilläseisonnan oppimiseen. Jos olet kankea, suosittelen jättämään varsinkin yläkropan voimatreenit hieman sivummalle. Kannattaa testata, minkälainen käsilläseisonnanharjoittamisrytmi juuri sinulle sopii. Aivan aloittelijoille suosittelen harjoittelemaan käsilläseisontaa vähintään kerran viikossa ja tekemään myös muuta tavoitetta tukevaa liikuntaa. Lopullisen tavoiteajankohdan lisäksi on hyvä muistaa asettaa erilaisia välitavoitteita, kuten liikkuvuuden parantaminen ja kehonhallinnan vahvistaminen.
Mitkä ovat haastealueeni?
Minkälainen kehosi on? Miten puhut itsellesi silloin, kun astut mukavuusalueeltasi ja yrität uutta? Oletko koskaan pysähtynyt kuuntelemaan ja kyseenalaistamaan miten puhut itsellesi päivittäin? Sanotko olevasi kankea ja jos sanot, sisältääkö se paljon tunnetta? On tärkeä tiedostaa, että se miten puhumme itsellemme, itsestämme ja muista vaikuttaa vahvasti koettuun fysiologiseen ja energiseen kehoomme sekä mentaliteettiin – varsinkin silloin, kun mukana on paljon tunteita. Uskomuksissa on voimaa, olivat ne sitten rajoittavia tai positiivisia. Kehosi ei ehkä ole juuri nyt tarpeeksi liikkuva käsilläseisontaan, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö sitä saisi liikkuvaksi – ei edes, vaikka koko perheesi olisi kankea ja yläasteen liikunnanopettaja olisi kutsunut sinua rautakangeksi. Lähde testaamaan kehoasi. Onko rintarangassa ja hartioissa tilaa? Minkälainen tasapainosi on? Löydätkö syvästä hengityksestä lisää tilaa kehoosi? Pystytkö lisäämään liikkuvuutta mielikuvien avulla? Kun tutkit ja tutustut siihen tärkeimpään – eli sinuun – pääset etenemään kohti tavoitettasi. Muista, että sinulla on myös paljon vahvuuksia, vaikka olisitkin uuden ja vieraan parissa!
Tukeeko ympäristö tavoitettani?
Käsilläseisonnan opettelussa tarvitset tukea eniten itseltäsi ja mahdollisesti sitä sinulle opettavalta henkilöltä. On kuitenkin tärkeää olla ympäristössä, jossa sinua kannustetaan uuden asian äärellä. Meistä jokainen tarvitsee huomiota ja hyväksyntää ja meitä ohjaa oma historiamme sekä suosimamme miellejärjestelmät ja uskomukset. Oletko tietoinen, minkälaista tukea juuri sinä tarvitset? Tuletko huomioiduksi siinä ympäristössä jossa olet? Onko sinun helppo huomioida muut ja tukea muita? Jos koet ettet saa tukea uuden oppimiseen lähimmässä ympäristössäsi, suosittelen lähtemään rohkeasti etsimään sellaista ympäristöä, jossa sinua autetaan tämän prosessin kanssa. Avomielisyys ja innostuneisuus tuovat elämään paljon rikkautta, jota rahalla ei ikinä pysty ostamaan. Älä anna ympäristösi sammuttaa oppimisen ja kehittymisen liekkiä itsessäsi!
“Kaikkein tärkeintä, kohtasi sitten uusia tai vanhoja asioita, on hengittää tietoisesti.”
Valmiina kokeilemaan Yogaian nettijoogatunteja?
Valittavanasi on livetunteja tai tallenteita, joita voit tehdä missä tahansa, milloin tahansa.